Luftforsvaret er en liten men moderne styrke. Foruten å hevde suverenitet over norsk territorium og støtte andre forsvarsgrener, har vi et sterkt fokus rettet mot internasjonale operasjoner.
Sakset fra mil.no
Tekst: Øystein Paulsen/Foto: FMS
Siden 1994 har Luftforsvaret deltatt med fly, helikoptre og personell i konfliktområder som Bosnia- Herzegovina, Kosovo og Afghanistan. Norske P3 Orion overvåkingsfly har også ved flere anledninger operert ut fra Italia for å overvåke Middelhavet i kampet mot terror.
Styrke i fred: 1430 offiserer, befal, grenaderer og sivilt ansatte.I tillegg kommer 100 befalselever og cirka 600 soldater.
Styrke ved mobilisering: 5 518 personer.
Allsidig virksomhet Luftforsvaret består av syv flystasjoner, to kontroll- og varslingsstasjoner, to utdanningssentre, ti skvadroner samt to bataljoner med luftvernartilleri. Våpengrenen har 57 F-16 kampfly, seks NASAMS luftvern-batterier, tolv Sea King redningshelikoptre, seks P-3 Orion maritime overvåkingsfly, seks Hercules transportfly, seks Lynx helikoptre, 18 Bell helikoptre og tre DA-20 fly.
På hver av flystasjonene er det stasjonert en luftving og en logistikkorganisasjon. Luftvingen består av operative avdelinger – selve spydspissen i Luftforsvaret. Flystasjonene og Forsvarets logistikkorganisasjon stiller infrastruktur og støtte tilgjengelig for at luftvingen skal kunne utføre sine operative bidrag.
Luftforsvarets kontroll- og varslingsstasjoner sørger for å overvåke luftrommet over norsk territorium, og er en del av NATOs luftvarslingstjeneste.
Luftforsvarets skoler og utdanningssentre sørger for utdanning og kompetanseheving til både Forsvarets fellesavdelinger og til Luftforsvarets organisasjon.