Utskrift fra: libanon.norvetnet.no Dokument: http://libanon.norvetnet.no/dok/sdok5.asp |
Skriv ut Side | Lukk vindu |
Når du trenger hjelp Tjeneste i Forsvarets internasjonale operasjoner kan påvirke både fysisk og psykisk helse. Føler du at du har behov for støtte må du ta tak i problemene, det finnes hjelp å få! Under er det listet opp flere forskjellige instanser du kan kontakte for å komme i gang med å løse problemer. Det er ikke noen fast fremgangsmetode og føler du at du ikke får den hjelpen du har behov for ett sted kan du forsøke en av de andre, stå på!
Generelt: Det viktigste er som nevnt å oppsøke hjelp selv om dette er tungt, er du inne i en ond sirkel så er det viktig å bryte ut. Det finnes en del informasjon på nettet som kan hjelpe deg med å finne ut om dine problemer kan stamme fra din tjeneste, f.eks. om post traumatiske stress (pts, ptsd) som er en vanlig diagnose for personer som får problemer etter tjeneste i krigsområder. PTS finnes i en rekke alvorlighetsgrader. Husk: Vi er alle mennesker, det er ikke svakhet å få problemer, de aller fleste får problemer en eller annen gang i livet, vi er bare så flinke til å skjule det for andre!
FVA oppfordrer alle veteraner som har behov for støtte eller oppfølging om å ta kontakt.
Informasjon fra Statens Pensjonskasse: http://www.spk.no/upload/Forsikring/Veteranbrosjyre_psykiske%20senskader_.pdf
FORSKJELLIGE INSTANSER DU OGSÅ KAN KONTAKTE:
Veterannett går ikke god for noen av instansene nevnt under, de er nevnt utelukkende fordi de har statuert at de tilbyr støtte til Veteraner. Du har rettigheter og bør orientere deg om de enkelte før du utleverer personlige opplysninger.
Fastlegen
Alle landets fastleger skal ha fått tilsendt retningslinjer pr. brevs form slik at de skal være informert om problematikken rundt dette.
Kameratstøttetelefonen - Tlf: 800 48 500 - DØGNBEMANNET
Opprettet og bemannet av veteraner. Kameratstøttetelefonen er et sted du finner noen å prate med som kan hjelpe deg videre i prosessen med å ta tak i problemene dine. Personene som betjener telefonen kan ikke gi konkret hjelp men kan informere deg om tilgjengelige tilbud samt være en støtte for deg i prosessen.
Kameratstøtte.no er et samarbeidsprosjekt mellom NVIO og Mental Helse Norge. Bakgrunnen for samarbeidet, var et ønske om å bidra til bedre helse og livskvalitet for nåværende og tidligere soldater og deres pårørende, med en meldingstjeneste hvor man kan dele tanker og erfaringer med en likemann.
(Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner, tidligere FNVLF)
NVIO er en ideell og upolitisk organisasjon som blant annet har som målsetting å samle og ta vare på alt personell som har gjort en internasjonal innsats for fred under FN, NATO og annen internasjonal kommando. I tillegg er NVIO et landsomfattende forbund med lokalforeninger over hele landet. NVIO støttes av Forsvardepartementet og Forsvaret, og har et tett samarbeide med Krigshospitalkassen.
For skadde i Internasjonale Operasjoner. Målsetning: At færrest mulig blir skadd i internasjonale operasjoner gjennom god trening og forberedelser og at de som blir skadet får et godt behandlingstilbud og er sikret økonomisk trygghet.
WARFOG er en interesseorganisasjon av og for mennesker med skader primært etter arbeidsinnsats gjort i krigssoner.
- Mange har utviklet PTSD på bakgrunn av traumatiske opplevelser etter tjeneste i krigssoner, og vi i WARFOG startet vår virksomhet i 2002 som et uformelt frivillig nettverk av og for skadde veteraner fra blant annet FN- og NATO-tjeneste. Nettverket inkluderer også pårørende, samt mange støttemedlemmer som ikke er skadet, men som allikevel gjerne vil vise sin støtte. Forsvarets Grønne Linje - Tlf: 800 30 445 - DØGNBEMANNET
Bemannes av frivillige i samarbeid med Kirkens SOS
Feltprestene har også deltatt i veteransammenhenger og har på den måten kjennskap til også denne siden av tjenesten. Flere av feltprestene har utvidet kompetanse på livet etter utenlandstjeneste.
Tils sist:
Bruk gjerne forumene på www.norvetnet.no for å be om råd fra andre veteraner, du kan opptre anonymt i forumene. Spør i forumet hvis du også trenger råd til hvordan du best mulig sikrer din anonymitet.
Merk at et forum er åpent for alle typer mennesker og at du kan få svar du ikke liker, i et forum må man være bevisst på å ikke ta ting personlig. Det hender at forumdeltagere poster meldinger som kun er ment for å provosere eller av ren ondsinnhet. Det er viktig å være bevisst på dette, og det er viktig å lese retningslinjene for hva som er akseptabel bruk av forumet. Merk også at Veterannett (Norsk Veterannettverk) ikke er en organisasjon men kun en møteplass på nettet for norske Veteraner, nettstedet representerer ingen og opprettholdes på idealistisk grunnlag uten noen form for økonomisk støtte eller tilknytning til noen som helst. Nettstedet har holdt det gående siden 1993.
|