Dette handler om mye mer enn en signatur, sier generalløytnant Marcel L. M. Urlings, mens han i begynnelsen av februar 2004 skriver under seks Memorandum of Understanding (MOU) med Norge. Vi har nå forpliktet oss til et samarbeide som strekker seg svært langt. De seks MOU’ene omhandler utveksling av personell, felles trening, samarbeid om etablering av etterretningssystemet ISTAR, felles kommando- og kontroll informasjonssystemer og felles deltakelse i det 1. Tysk-Nederlandske Korps. Et korps som fra januar neste år står på skarp beredskap som kontingent fire i NATO Response Force (NRF).
Sakset fra mil.no
SPRINGER UT FRA NORDSJØSTRATEGIEN
Skal du komme noen vei med et så nært samarbeid som vi nå har inngått, er det et par forutsetninger som må være tilstede, poengterer general Urlings.
Det må ligge en gjensidig tillit i bunn. Kjemien mellom menneskene som leder prosessen må stemme. Begge parter må være overbevist om at det ikke er for store kulturelle forskjeller. Det må være likt nivå på soldatene – og på de politiske ambisjonene.
Bakgrunnen for det norsknederlandske samarbeidet er å finne i regjeringens Nordsjøstrategi. På bakgrunn av innledende politiske samtaler i 2002, ble det sist sommer signert en intensjonsavtale mellom Norge og Nederland. Avtalen ga føringer for alle forsvarsgrenene.
For Hæren kan du dele settet med avtaler i to. For det første handler de om hvordan norske styrkekomponenter kan inngå i nederlandske avdelinger – som en del av det tysknederlandske korpset. Den andre kategorien omhandler utvikling av en felles plattform innen trening og øvelser, utdanning, prosedyrer, utvikling av materiell og tekniske løsninger.
STOLER PÅ GENERALINSPEKTØREN
Vi er allerede godt i gang. Både i Norge og i Nederland står vi midt oppe i en reposisjonering, og en transformasjon sammen med resten av NATO. I denne situasjonen representerer avtalene en vinn-vinn-situasjon. Vi utnytter hverandres kapasiteter og utvikler nye ting sammen. Det gir mer verdi for pengene.
Høsten 2003 var Generalinspektør for Hæren, Lars J. Sølvberg, på besøk i Nederland. Det satte Urlings stor pris på. Han synes den norske hærsjefen virket interessert i å skape resultater.
Vi kommer til å få dette samarbeidet til å fungere, noe som aldri kunne skjedd uten en gjensidig tillitt og kjemi oss imellom. Vi har også en meget sterk oppbakking fra våre forsvarsministere.
SKAPER EKSPEDISJONSSTYRKER
Den nederlandske generalen mener det er vanskelig med et effektivt samarbeid mellom to land hvis det ene har politisk vilje til å løse skarpe oppdrag utenfor egne landegrenser, mens det andre kun vil drive fredsbevarende operasjoner.
På dette punktet har politikerne i Norge og Nederland gitt uttrykk for det samme. Vi er begge i ferd med å skape en ekspedisjonshær, sier Urlings, som ikke er helt overbevist om at alle deler av befolkningen har forstått hva det innebærer.