Bæreia har kommet hjem, erklærte politisk rådgiver Ragnhild Mathisen under den offisielle åpningen av Forsvarets veteransenter. Veteransenteret har eksistert siden 1959. Det ble startet på grunnlag av at mange slet med diverse problemer etter krigen. Krigsinvalideforbundet hadde driften på Bæreia frem til 2005, da Foreningen for hjerte- og lungesyke tok over. Forsvaret tok over 1.juni i år. Fredag var den offisielle åpningen.
Klippet fra www.mil.noAv Martin Øsmundset, Forsvarets Mediesenter– Vi trenger veteransenteret fordi vi har hatt og fortsatt har personell ute. Ansvaret for dem gjelder også når de har kommet hjem, understreket prosjektmedarbeider major Bjørn Bertheussen.
Åpent for alleBæreia er ment å være et sted der alle og enhver føler seg velkommen.
– Senteret er selvfølgelig åpent for veteraner i alle aldere. Om de så er tjue år, har vært ute i seks måneder og trenger et sted å slappe av, håper vi at de tar kontakt. Vår oppgave er å trå til med ekspertise, faglig støtte og rekreasjon for alle veteraner som har behov, forklarte Bertheussen.
Holder problemene små
Forsvarssjef general Sverre Diesen holdt tale ved åpningen. Han pekte på viktigheten av et sted å samle ”gutta”.
– Et gjensyn med kameratgjengen er kanskje alt som skal til for å hindre at små problemer blir store, fastslo Diesen.
Veteran Jan William Steen roste Forsvarets initiativ i sin tale:
– Vi er flere enn 120 000 veteraner i dette landet. Det viktigste Bæreia har gitt oss er tryggheten. Mange steder har vi kunnet oppleve å bli litt uglesett, men her møter vi ingen fordommer. Det er derfor en glede å møte ledelse som tar totalt ansvar for sine veteraner.
Steen hadde avslutningsvis en direkte oppfordring til forsvarstoppene:
– Det er uformelt her, jeg håper det fortsetter med militær ledelse. Legg igjen graden på Kongsvinger, og ta med vennskapet og samholdet til Bæreia.
Dagens yngstemann
Libanon-veteran Edmund Thomassen (48) besøkte Bæreia for første gang – som dagens yngste veteran.
– Jeg burde kommet før, men det har liksom aldri blitt til det. Jeg fant ut om stedet gjennom en bekjent av meg. Jeg har planer om å benytte senteret mer i tida framover. I første omgang skal jeg ta ut mine tre uker krigspensjon her, så får vi se om jeg kanskje får lov å bli enda lenger, smilte Thomassen.
Politisk rådgiver Ragnhild Thomassen gjorde en vri på et sitat fra boka ”Drageløperen” i sin tale.
– Krig opphever ikke krav om anstendighet. Det gjelder også etter at soldatene har kommet hjem. Vi trenger et sted å gå til for å dele opplevelser og erfaringer, glede og sorg. Derfor er det en glede for meg å erklære at Bæreia har kommet hjem, avsluttet Thomassen.